U Marini Veruda po 24 put zavijorila Plava zastava

06.06.2022. u 12 h u Tehnomont marini Veruda svečano je po 24. put uzastopce podignuta Plava zastava, simbol posvećenosti zaštiti okoliša.

plava zastava 1.jpg

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Filip Zoričić, pročelnica upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković, uprava Tehnomonta d.d. te ostali uzvanici iz javnog i poslovnog života Grada Pule, djelatnici i gosti marine.
Prisutne je pozdravila Predsjednica uprave Tehnomonta d.d. gospođa Gordana Deranja, a Plavu zastavu podignuli su lučki kapetan gđa Dolores Brenko Škerjanc i Zapovjednik javne vatrogasne postaje Pula gospodin Ivica Rojnić.
I ove godine nastavljena je suradnja sa OŠ Monte Zaro, nositeljem Zelene zastave dijamantnog statusa, te su osnovnoškolci zajedno sa svojim mentorima pripremili veseli zavičajni program i zabavili uzvanike.
Plava zastava za marine je međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Kao takva čini najpriznatiji model ekološkog odgoja i obrazovanja kada je u pitanju briga za more i obalni pojas. Plava zastava je danas u svijetu vrlo cijenjena turistička markica, koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije. Do sada je u svijetu podignuto preko 5000 Plavih zastava.
Plava zastava je priznanje koje se dodjeljuje samo za jednu sezonu, te se svake godine moraju ispuniti propisani kriteriji.
Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education – FEE iz Danske U program je trenutno uključeno 48 država iz cijelog svijeta kojima je turizam jedan od strateških ciljeva.